FOTOGRAFIA SI TELEFOANELE MOBILE


În ultimi ani tehnologia a avansat foarte mult , la fel și în domeniul fotografiei și mai ales telefoniei mobile .

La fel fotografia mobilă a făcut progrese într-un scurt timp , acum avem un dispozitiv în buzunarele noastre care îndeplinește foarte multe funcții dar mă voi referi la fotografie .

Dispunem acum de soft și uneltele necesare pentru a captura o imagine , edita și distribui într-un mod flexibil și ușor , calitatea fotografiilor e decentă mai ales la noile dispozitive care au senzori din ce în ce mai buni .

Fotografia e fotografie , indiferent de aparatul folosit , nu doar un DSLR  poate lua instantanee , așa cum folosim un DSLR așa putem folosi și aplica cunoștințele și regulile fotografice și cu un telefon .

Desigur telefonul e limitat din punct de vedere a funcționalității față de DSLR , dar să ne amintim că nu aparatul face ca o poză să aibe acel ceva ci fotografu din spatele obiectivului și nu aparatul te face să fi profesional ci cunoștințele tale în acest domeniu , poți face fotografi cu un telefon și să aplici tehnicile învățate și să scoți imagini excelente .

Acum , ce ar trebui să facem sau să știm ca să scoatem cât mai mult din aparatele noastre telefonice .

  • Cunoașteți-vă telefonul 

Înțelegeți cum funcționează camera telefonului  dumnevoastră , învățați limitările pe care le are aceasta .                                                   De obicei aceste camere au timpi de expunere limitați , au un număr limitat de declanșări și o diafragmă fixă , ajustarea expuneri se face prin modificarea ISO .   Dar partea bună e că sunt programe care ajută la ajustări ulterioare , sau programe hack care permit o mai multă flexibilitate a camerei telefonului .

  • Învățați și obișnuiți-vă cu   aplicațiile   de editare    

Programele corecte vă pot ajuta mult în depășirea limitărilor camerei .

Sunt o mulțime de aplicații dedicate Android sau IOS  , cum ar fi instagram , Adobe Photoshop  express , photoforge , ETC , cu aceste programe puteți aplica efecte , filtre care va îmbunătăți fotografiile dumneavoastră . Ca și sfat aș recomanda să setați telefonul să salveze pozele capturate a cea mai mare rezoluție posibilă pe telefonul dumneavoastră   .

  • Expuneți corect 

Expunerea sau mai bine zis tehnica și regulile de expunere sunt aceleași fie ca folosim un DSLR  fie un telefon mobil , o expunere greșită poate distruge rezultatul .   Camerele cu senzori mici au nevoie de multă lumină ! Folosiți-vă de soare , pășiți în umbră , așteptați momentul potrivit , modificați-vă poziția în funcție de lumină sau umbră , utilizați o lanternă sau alt ecran de telefon mobil ca sursă de lumină .                                                                                                                                                                                                                     Utilizați ca ultimă soluție blițul telefonului .

  • Compoziția 

Așa cum folosim compoziția fotografică  în și cu aparate DSLR tot așa o aplicăm și la fotografia cu telefonul mobil .

 ÎNĂLȚIMILE   – păstrați un raport între orizont si verticale , multe telefoane dispun de grile pentru a ajuta la încadrare

REGULA TREIMILOR   –  ESTE ÎNCĂ O REGULĂ DE AUR   nu plasați subiectul în centru .

FUNDALURI SI AMPLASARE    –  uitați-vă și aveși grijă cum amplasați subiectul , o amplasare greșită poate ruina momentul și fotografia – ( asigurați-vă   că nu-i crește din cap persoanei coarne ).

DIRECTIONEAZA –   nu aștepta să găsești compoziția perfectă sau te mulțumi cu ce ai în față .  Modifică , mișcă obiecte , amplasează   sau aranjează cadrul până  ești mulțumit de ce vezi sau dorești să realizezi .

ÎNCALCA  REGULILE  –     uneori e  bine să uităm de reguli și să ne jucăm și să experimentăm lucruri noi .

  • Înrămează fotografia

Folosiși sau utilizați obiectele din prim plan pentru a încadra subiectul pentru ai da profunzime .   Fotografiați prin geamuri , oglinzi și alte obiecte – structuri care oferă context și adaugă  plus fotografiei .

  •    Schimbă-ți perspectiva    

Schimbăți perspectiva prin modificarea unghiurilor de fotografiere , apleacă-te și ia instantanee de la nivelul pământului  , urcăte pe ceva ca să ai o perspectivă mai amplă , apropriete ca să ai detaliu .

  • Faceți crop 

De multe ori nu avem timp pentru a compune o fotografie sau momentul e de așa  manieră că trebuie acționat repede , atunci vă sfătuiesc să trageți cadre mai largi iar apoi cu ajutorul soft-urilor disponibile se poate  face o decupare sau o focaizare a subiectului .       Acum tehnologia ne permite să tragem multe fotografii fără a ne face grijă de spațiu .

Ce aș mai putea adăuga ?  să fiți deschiși la minte , bucurați-vă de  spontaneitate și de dispozitivul dumneavoastră și de ușurința cu care poți acum face o poză cu telefonul .   Jucați-vă cu dispozitivul dumneavoastră când dispuneți de timp ca să vă formați reflexele și să vă cunoașteți mai bine telefonul .

Chiar dacă acest articol din prisma folosirii telefonului mobil , unele reguli se aplică și în fotografierea cu alte dispozitive fotografice .

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s